Dispar banii cash din România: transformarea care afectează toți muncitorii, mai repede decât ai crede
Circulația de numerar în România s-a redus într-un ritm accelerat în pandemie când românii au început să fugă de cash în interacțiunea cu supermarketurile și curierii. Următorul pas în facilitarea tranziției către bani digitali, pe card sau în aplicații de mobil, nu va fi însă la fel de opțională.
În Camera Deputaților, pentru votul decisiv, a fost propus pentru adoptare un proiect legislativ care, printre altele, interzice plata salariilor în numerar și forțează toți comercianții să ofere cel puțin o soluție de plată digitală la vânzare de produse și servicii.
Se schimbă legea în România, se renunță la cash
Proiectul de lege disponibil aici în forma lui integrală vine la pachet cu o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar. Este interesant de reținut că legea nu prevede neapărat o alternativă obligatorie de plată, precum cont bancar și card de debit, ci doar că banii nu vor mai fi dați în mână. Cel mai probabil, nu se impune un sistem pornind de la premisa că în viitor vor mai exista și alte soluții de plată larg răspândite, iar legea va rămâne de actualitatea, cu condiția ca migrația dinspre numerar să fie obligatorie.
„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevede, mai precis, documentul. Ca în orice lege, vor exista și excepții, mai ales în cazul românilor vulnerabili, cu venituri mici și foarte mici. Astfel, consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie) și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională vor putea în continuare, la cerere, să primească banii în mână.
A doua modificare legislativă vizează comercianții care activează în România și care, indiferent de dimensiunea afacerii, trebuie să accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online. „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.
La momentul de față, legislația din România obligă doar comercianții care au încasări anuale în numerar de peste 50.000 de lei să ofere clienților plata cu cardul.